Radničkine trhy sa konali dňa 24.9.– 25.9. 2010. Na Radničkiných trhoch sa prezentujú rôzne chránené dielne so svojimi výrobkami. Tohtoročné Radničkine trhy boli výnimočné a to tým, že sa uskutočnili po desiaty krát. Prezentujúci mali možnosť ukázať ostatným, akí sú šikovní a zruční, nakupujúci mali možnosť pozrieť si technologický postup výroby jednotlivých výrobkov. My z Domu Svitania sme boli rozdelení na dve skupiny: v piatok bola skupina v zložení pani Marcelka, Anička, ja, Majka, Vlado a naše “suníčko“ Kamilka…

Cestu na Primaciálne námestie sme zvládli dobre, po “vykopnutí“ vecí z auta sme si išli pozrieť náš stánok, kde to vlastne budeme predávať. A tak po zložení vecí sme si vyzdobili stánok, to aby “byl pjekný“. Potom sme si zadelili úlohy. Vlado mal pracovať na okrasných krabičkach a ja – Lubínek som pracoval na ručne vyrobených obálkach. Podľa šablóny som ich vyrezával, následne skladal a nakoniec lepil a zaťažoval, aby sa dôkladne zlepili. Poobede sme ja a Vlado mali voľnejšie, lebo ku stolu, na ktorom sme prezentovali naše výrobky, zasadla Majka, ktorá prišívala korálky na ozdobné stromčeky a Kamilka, ktorá sa pasovala s lepením vianočných pohľadníc. Oficiálny program na Radničkiných trhoch začal vystúpením bubeníckej skupiny. Hneď potom víla Radnička otvorila samotné trhy. Celý program uvádzala pani Jariabková. Počas predaja chodila medzi stánky a pýtala sa, kto čo prezentuje a aký je výrobný postup vecí, ktoré predávajú. Na obed sme dostali “hambáče“ a malinovku z Mc Donalds. Počas dňa sme mali možnosť prezrieť si jednotlivé stánky a zakúpiť si dáku maličkosť na pamiatku. Každý stánok bol v priebehu dňa hodnotený, akú ma výzdobu a výrobky a ten “naj“ získal cenu. Na Radničkine trhy zavítala aj pani Radičová a aj herci a speváci. Každému stánku bola pridelená jedna známa osobnosť, ktorá pomáhala predávať v stánku výrobky. K nám prišla Bibiana Ondrejková. Mali sme možnosť spraviť si aj spoločnú fotografiu. Počas celých trhov bolo nádherné počasie a tak bola namieste pohoda vo všetkých smeroch. Na samotný zaver pre nás prišla pani riaditeľka aj s návštevou zo zahraničia. S návštevou sme sa ešte v Bratislave rozlúčili, naskočili sme aj s vecami do auta a šli “rovno za nosem domú“.

Na záver môžem zhodnotiť, že akcia bola fantastická a každému, kto ešte nebol pozrieť na Radničkiných trhoch, vrele odporúčam, aby sa na budúci rok prišiel pozrieť, pretože je to nádherná akcia, z ktorej si odnesiete veľa úžasných zážitkov.

Ľubko