V rozprávke o Snehulienke malo zrkadlo dôležitú úlohu povedať a odzrkadliť pravdu. Zlej kráľovnej nepomôže dať si najlepšie šaty, vkusne sa nastajlovať, pred zrkadlom vždy zostane tou zlou pyšnou a povýšeneckou kráľovnou. Snehulienka bude pre čarovné zrkadlo vždy prirodzene najkrajšou zvonku aj zvnútra…

Nedá mi nespomenúť ešte dielo Chrám Matky Božej a nepriblížiť postavu Qasimoda – zvonára u Matky Božej. Nebol urastený krásavec, opak bol skutočnosťou. V srdci mal príkladné pozitívne danosti (skromnosť, poslušnosť, úprimnosť, oddanosť, obetavosť). Bol veľmi učenlivý a chtivý vedomostí. Mal hrb, ale dokázal zvoniť ťažkými zvonmi v chráme vždy načas. Bol veľmi zručný, trpezlivý a precízny vo vyrábaní rôznych drevených postavičiek.
Tieto príbehy nesú v sebe posolstvo, ktoré sme sa my všetci snažili odovzdať ostatným na akcii s názvom Deň krivých zrkadiel dňa 12.6.2015. Akcie sa konali v mestách po celom Slovensku, my z Domu Svitania sme sa rozdelili na dve skupiny, jedna išla do Bratislavy, druhá bola v Malackách.
Ja som patrila k účastníkom v Malackách. Tejto akcie sme sa zúčastnili spolu so Vstúpte. Tradičnou dekoráciou bolo symbolické krivé zrkadlo. V parku pred františkánskym kostolom sme predávali naše výrobky. A veru mali sme čo ponúkať okoloidúcim. Aby ľudia nezabudli, že nás stretli, dostali symbolický darček: jablko so zapichnutým štítkom s posolstvom, čo znamená Deň krivých zrkadiel. Podstatou akcie bolo búranie predsudkov voči ľuďom so zdravotným či mentálnym znevýhodnením. Našou úlohou bolo prezentovať nás – naše danosti, výsledkom čoho sú naše praktické, ručne vyrobené produkty. Snažili sme sa oslovovať ľudí, aby si nás i naše diela všimli. Keď už si nenašli čas zastaviť sa, dali sme im aspoň propagačné letáky o našich organizáciách. Našlo sa aj pár zvedavcov, ktorí si u nás v stánku našli pre nich zaujímavý predmet. Pre našu chránenú dielňu je podstatné každé jedno zarobené euro a úsmev spokojného kupujúceho. Mnoho ľudí prešlo okolo bez zastavenia, dnes to nie je nič výnimočné, pretože naša spoločnosť je v strese, vyťažení ľudia majú vytvorený denný pracovný časový harmonogram a plus ešte rodinné starosti. Ďakujeme všetkým, ktorí si čas našli a zastavili sa pri nás.

S úctou

Patrícia Bučková