Stačí ľúbiť. Príbehy rodín s deťmi s mentálnym postihnutím je názov knihy, ktorú vydáva Združenie na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím v SR. Kniha je zostavená z autentických príbehov rodín, ktorým sa narodilo dieťa s mentálnym postihnutím.

Krst knihy sa uskutočnil 25.6.2015 a krstnou mamou knihy je pani profesorka Iveta Radičová (reportáž)

Môj názor na knihu Stačí ľúbiť

Napísať takúto knihu bola veľmi dobrá myšlienka. Pre mňa je to motivačná literatúra. Ľudia si idú kúpiť motivačnú knihu, aby si ju mohli prečítať opakovane. Táto kniha sa dá čítať tiež opakovane. Je o neľahkej životnej ceste ľudí  s mentálnym postihnutím. Títo ľudia prišli na svet, aby obohatili život rodinám, do ktorých sa narodili. Rodiny to mali a majú neľahké dodnes. V tých časoch bola zdravotná starostlivosť na veľmi na nízkej úrovni. Začalo to negatívnymi  prognózami, neodbornými názormi na zdravotný stav týchto detí a nakoniec necitlivým odporúčaním: „Dajte dieťa do ústavu!“

 Každý  príbeh bol iný, pretože každý človek s mentálnym postihnutím je individuálny a inak reaguje na podnety z okolia. V tých časoch neboli presné návody ako umožniť takýmto deťom všeobecnú edukáciu a zároveň zaistiť vhodné  uplatnenie v budúcnosti. Každá maminka či obaja rodičia museli zisťovať, hľadať, skúšať, informovať sa.

Dožiadať sa nejakej pomoci, informácií nebolo samozrejmé. Vďaka rôznym združeniam a organizáciám sa podarilo lepšie naštartovať do života. Schopnosť ísť ďalej  bola a aj ešte stále je to o priebojnosti rodičov a tvrdohlavosti, aby ich deti dostali kompenzácie, ktoré uľahčia a skvalitnia ich život v spoločnosti. Gratulujem týmto rodinám, že sa im podarilo prekonať všetky negatívne prognózy, ľútostivé pohľady, predsudky či už zdravotného personálu alebo širšieho okolia. A dokázali sa, dnes už dospelí ľudia s mentálnym postihnutím, začleniť do spoločnosti a sú jej prínosom. Spoločnosť sa má od nich čo učiť!

Ku knihe Stačí ľúbiť som sa dostala vďaka tomu, že pracujem v chránenej dielni Dom Svitania pre ľudí s mentálnym a kombinovaným postihnutím v Jakubove. Naša Peťka Nováková bola so svojou rodinou prezentovaná v rámci druhého príbehu. Kniha mi bola darovaná veľmi pekným spôsobom: bola som pozvaná na oslavu Peťkiných narodenín, kde Peťka vlastnoručne podpisovala túto knihu. Bol veľmi pekný letný deň a hneď po príchode domov som sa pustila do čítania, samozrejme najmä Peťkin príbeh.

Po určitom čase si túto knihu prečítam znova, pretože ako som hovorila na začiatku, je pre mňa veľmi dobrou motivačnou literatúrou. Možno sa takou stane aj pre Vás. Skúste!      

 Patrícia Bučková               

Fotografie: ZPMP v SR