Rok 2012 nám ukrojil už ďalšie dva mesiace času no my sme v Dome Svitania, n.o. nezaháľali. Udalosti sa striedajú jedna za druhou a mnohé sa nám ešte len ponúkajú. V tomto roku nás opäť čaká tvorba nových projektov a získavanie finančných zdrojov, aby sme tento rok, tak ako aj predchádzajúci mohli ukončiť s vyrovnaným rozpočtom.


13. januára Mestské centrum kultúry Malacky pripravilo slávnostnú vernisáž prvej samostatnej expozície vystavovateliek a tak sme sa boli aj my pozrieť. V úvode vernisáže sa nám predstavili mladé výtvarníčky : Lenka Kubíčková, Vanda Kráľovičová, Veronika Hurbanová, Radka Glajšková , Mária Slámová-Gelingerová a Mária Blahová. Na výstave boli prezentované kresby, maľby, dizajnérske koncepty, kombinované techniky a keramika od týchto mladých autoriek zo Záhoria. Súčasťou vernisáže bolo premietanie štyroch krátkych animovaných filmov . Výstavy takýchto diel bývajú aj pre nás veľkou inšpiráciou v tvorivej činnosti zamestnancov v našej kreatívnej dielni., ktorí sa v tomto čase už naplno venujú výrobe produktov na blížiace sa veľkonočné sviatky.

ImageA že sa vieme po práci aj zabávať sme ukázali 3. februára v sále kultúrneho domu v Kostolišti, kde Vstúpte, n.o. ,zorganizovalo svoj Prvý reprezentačný ples. A tak sme sa nemohli chýbať.
Výborná hudba, množstvo jedla, bohatá tombola a najmä zábava trvajúca do skorých ranných hodín – v tomto duchu sa niesla atmosféra na plese. Bola to práve atmosféra rodiny a úprimného priateľstva, ktorá tento ples spravila nezabudnuteľným. Atmosféru dotvárala výborná hudobná skupina TENOR.

ImageImage

Začiatok tohto roka nám naozaj pripravil mrazivé počasie. Ako by mnohí z nás povedali :“ Ani psa by von nevyhnal.“ No práve v takomto mraze je však veľa psíkov vonku a odkázaných len na pomoc druhých. Veľkým pomocníkom je Sloboda zvierat, organizácia, ktorá denne zachraňuj zvieratá v uliciach, kanáloch, vyhodené, stratené a týrané.

Image
V útulku im poskytuje strechu nad hlavou, lieči ich, kŕmi. Dáva im lásku, starostlivosť a jej cieľom je nájsť im pôvodný, alebo nový domov. Je neziskovou organizáciou, to znamená, že zo štátneho rozpočtu nedostáva žiadne peniaze. A práve preto sme sa aj my Dom Svitania, n.o., v jeden mrazivý deň 11. februára 2012 rozhodli pomôcť. V našej chránenej dielni sme všetci spoločne zozbierali deky ,rôzne kusy oblečenia a granule, ktoré v tejto krutej zime psíkom veľmi pomôžu. Smutné psie oči prezrádzajú nepekné skúsenosti s ľuďmi. Bohužiaľ, správnych ľudí je stále menej. A preto sme radi, že sme mohli tiež ako nezisková organizácia vlastnými silami aspoň takouto formou pomôcť.

Na marec tohto roku sme si naplánovali navštíviť otvorenie Chránenej dielne Vstúpte, n.o., v Malackách, opäť sa spoločne vyberieme na rehabilitačný pobyt do Rakúska a taktiež navštívime Deň otvorených dverí spojených s tvorivými dielňami v Bratislave. V nasledujúcom období nás čakajú mnohé predajné akcie, no najvýznamnejšou blížiacou sa udalosťou bude oslava nášho jubilea. Dom Svitania n.o., v tomto roku oslávi už svoje 15. narodeniny. Máme pred sebou nové plány a nové ciele, ktoré sa nám určite podarí dosiahnuť aj s Vašou pomocou. Ak sa nám rozhodnete venovať 2% z dane, radi Vám poskytneme podklady na adrese domsvitania@stonline.sk alebo na 7733 292. Ďakujeme Vám.

Jana Fordinálová, sociálna pracovníčka, Dom Svitania, n.o.