Lebenshilfe Siegen v Nemecku, naša partnerská organizácia, oslavovalo 50.výročie založenia organizácie a na túto udalosť sme boli pozvaní ako oficiálni hostia.

12.5.2012 ráno sme odchádzali z Jakubova (Marcela, Vlado a ja), išli sme cez hraničný priechod – kompu v Záhorskej Vsi do Rakúska …

Lebenshilfe Siegen v Nemecku, naša partnerská organizácia, oslavovalo 50.výročie založenia organizácie a na túto udalosť sme boli pozvaní ako oficiálni hostia.

12.5.2012 ráno sme odchádzali z Jakubova (Marcela, Vlado a ja), išli sme cez hraničný priechod – kompu v Záhorskej Vsi do Rakúska, po ceste č.8 až po nájazd na diaľnicu. Diaľnicou sme prešli celé Rakúsko, v Nemecku po diaľnici č.3 sme prišli až po diaľničnú križovatku v Aschafennburgu, tam sme zišli z diaľnice smerom na Siegen. O 17. 30 po 10 hodinách cesty sme prišli k našim hostiteľom k Dohmwirthovcom. Po zvítaní s domácimi sme sa ubytovali v hoteli Everts v Deuzi. Po ubytovaní sme sa stretli znovu s Inge a Karlom a išli sme na spoločnú večeru. Odovzdali sme im darčeky a pozdravy od kolegov a kolegýň. Povedali sme si podrobnosti o programe nasledujúceho dňa, kedy mala byť plánovaná oslava 50. výročia založenia Lebenshilfe Siegen. Inge nám o.i. potvrdila informáciu, že sa už nebude uchádzať o miesto predsedníčky Lebenshilfe Siegen vo voľbách, ktoré budú mať v lete tohto roku. Funkciu predsedníčky vykonávala 20 rokov.
Počas večere sme si prebrali aj program nasledujúcich dní.

13.5.2012 dopoludnia sme spolu s manželmi Dohmwirthovcami odcestovali do Netphenu. Oslava 50. výročia založenie Lebenshilfe Siegen sa konala v Georg-Heimann-Halle v Netphene. Strávili sme tu celý deň. Ako postupne prichádzali hostia, zvítali sme sa so všetkými známymi a boli sme predstavení ostatným oficiálnym hosťom: starosta mesta Netphen, mesta Siegen, zástupcom sociálneho oddelenia mesta, pani Heike Braun z Lebenshilfe NRDW, pôvodnými zakladateľmi Lebenshilfe – pani Kliffmuller, pán Frank, Reinschmidt, Schwarz a iní. V sále bolo cca 250 hostí.
O 13.30 sa začala slávnosť, podľa programu vystupovali jednotliví hostia s príhovormi a medzi nimi boli vystúpenia mladých ľudí s postihnutím.
Ja som mala príhovor v mene slovenskej delegácie, a odovzdala som pozdravy a prejavy úcty a uznania aj ako predsedníčka ZPMP v SR. Poďakovala som členom Lebenshilfe Siegen, ale najmä pani Inge Dohmwirth za podporu a pomoc, ktorú nám poskytovali a poskytujú dodnes. Je to už 18 rokov, v roku 1994 sme spolu s Inge uzavreli „partnerschaft“. Počas týchto rokov s obdivom a rešpektom sledujeme, ako systematicky budujú sieť pomoci a podpory pre ľudí s postihnutím. Oni spolu s nami a my spolu s nimi sme prežívali mnohé úspechy a dosahovali sme ďalšie méty. Náš vzťah nie je len partnerský, ale aj priateľský, a to sa týka mnohých členov Lebenshilfe Siegen a našich rodín.
Odznelo naozaj veľa ďakovných rečí a príhovorov, kultúrny program predviedli ľudia s mentálnym postihnutím a celá akcia bola veľmi dobre pripravená. Po oficiálnej časti sa podávala káva a výborné koláče, ktoré priniesli členovia Lebenshilfe. Súčasťou programu bol aj „bazár“ rôznych ručne robených výrobkov, ktoré venovali členovia Lebenshilfe. My sme do tohto bazáru prispeli výrobkami z chránenej diele Domu Svitania, n.o. Výťažok z bazáru bol v prospech Lebenshilfe Siegen. Po ukončení akcie sme spolu s našimi hostiteľmi Inge a Karlom a s našimi priateľmi Elisabeth a Wolfgangom išli na spoločnú večeru. Zhodnotili sme priebeh akcie, pozreli sme si fotky a ukončili sme tento úspešný deň.

14.5.2012 sme spolu s manželmi Dohmwirthovcami a Gottmannovcami navštívili chránené bývanie v Eschenbachu. Zariadenia, v ktorých Lebenshilfe Siegen poskytuje rôzne typy chráneného a podporovaného bývania a služieb pre ľudí s mentálnym postihnutím, vybudovalo samotné miestne združenie. Momentálne poskytujú bývanie pre 46 klientov a mnohí na miesto v chránenom bývaní ešte stále čakajú. Niektorí z obyvateľov sú už aj dôchodcovia a sú cez deň doma (v bývaní). Chránené bývanie je veľmi komfortné, všetci obyvatelia majú svoje samostatné izby a vždy dvaja majú spoločnú kúpeľňu. Lebenshilfe poskytuje tiež podporné ambulantné služby rôzneho zamerania, rôzne druhy poradenstva a vzdelávanie pre svoju cieľovú skupinu. Exkurzia bola veľmi zaujímavá.
Popoludní sme si urobili prechádzku po starom centre mesta Siegen. O 18. hod. sme sa stretli u Dohmwirthovcov s členmi Predsedníctva Lebenshilfe Siegen. Odpovedali sme im na otázky ohľadom fungovania nášho národného aj regionálneho združenia ZPMP, ale najmä obidvoch zariadení – Domu Svitania, n.o. a Vstúpte, n.o. Poinformovali sme ich o novinkách a pozvali sme ich na návštevu k nám na Slovensko v októbri, kedy budeme aj my oslavovať 15. výročie založenia Domu Svitania a vzniku OZ Svitanie – ZPMP Malacky.

15.5.2012 sme sa ráno po raňajkách rozlúčili s pani Inge Dohmwirth a odcestovali sme späť na Slovensko. Cesta bola dlhá cca 930 km. Docestovali sme o 19.30 hod.
Do Domu Svitania, n.o. sme priviezli veľa materiálu do chránených dielní, najmä tapety pre kníhviazačov. Od rodiny Gottmann sme dostali sponzorský dar na podporu prevádzky našich chránených dielní.
S kolegami v Dome Svitania, n.o. sme si urobili krátku rekapituláciu celej akcie a spoločne sme si pozreli fotky.

Zapísala Stefi Nováková, 18.mája 2012